igår på dagen var vi ju och spelade discgolf i bergsbyn det var faktikt riktigt roligt fast ganska svårt och jag har typ träningsverk idag av att kastat den. Vi stannade även i bergsbyn för att äta glass!
på kvällen så kom Agnes, Elin och Erika och plingade på dom var hos Bellz och dom frågade oom vi ville följa på max och dricka Lyxshake. Då var det bara att hoppa på moppen och följa med ett kort stopp hos deras tränare för att lämna nyckeln sen vidare. Drack en Bananasplit riktigt gott faktiskt!
Var med Agnes här om dan och då fotade vi med min kamera i Slind så här ska ni få några bilder men jag har ingen aning vem som tog vilken bild om inte nån är med på bilden.
Jag suger på att berätta om mig själv därför ar vi det väldigt kort.
Jag är väl en ganska glad tjej på 15 år som gillar att vara med mina kompisar och baka och laga mat kan man väl säga kort sagt. Inte så mycket mer att tillägga typ men det var väl väldigt kort om mig.
Fyllning: 4 gelatinblad 300 g hallon 1½ dl socker Saft av 1 lime 3 dl vispgrädde 200 g naturell färskost
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Ta upp och smält med 2 msk vatten i en kastrull. Låt svalna.
Mixa 300 g jordgubbar med socker och limesaft. Rör ner den inte alltför kalla jordgubbsmixen i gelatinlösningen. Vispa grädden tills den börjar bli tjock, men inte grynig. Rör ner mjukrörd färskost i jordgubbsmixen tills smeten blir väl blandad och sist den vispade grädden och de mindre jordgubbsbitarna.
hallonfyllningen sen hade jag också vaniljfyllningen från förut i botten och så gjorde jag små.
Lyxmos Skala och skär potatisen i små bitar, koka tills den är mjuk (10-15 min beroende på hur små bitar).
11.Slå av vattnet, låt potatisen svalna något, ca 10 min.
12.Tillsätt crème fraiche och rör ihop.
13.Tillsätt 1 dl västerbottenost, pressa i vitlöksklyftor och rör ner ett knippe finhackad persilja.
14.I med 2-3 msk smör, samt hetta upp mjölken och tillsätt den.
15.Använd nu elvisp tills moset är poröst och lagom bra konsistens.
16.Smaka av med salt & peppar.
17.Häll upp mos i portionsskålar, och häll över lite västerbottenost (riven) och gratinera i övre delen av ugnen i ca 8-12 min - guldbrun ska färgen bli.
18.Uppmärksamma dina gäster att formarna är HETA då du serverar!
receptet är från halv åtta hos mig.
Korvstroganoff:
400 gram falukorv
1 gul lök
1 dl matlagningsgrädde/grädde
2-3 msk tomatpuré
0.5 tsk salt
0.5 krm vitpeppar
Gör så här:
Skär korven i strimlor. Hacka löken.
Stek korv och lök tillsammans.
Häll på krossade tomater och rör runt.
Häll på grädden och därefter tomatpuré och kryddor. Låt koka upp.
Idag fick vi ju sluta tidigare som sagt och då blev det hem och fika lite och sen satte jag igång och bakade igen...hehe
Idag blev det hallongrottor.
haha försökte he i så mycket hallonsylt i dom som möjligt tycker det är det som är godast vilket slutade med att några blev lite översvämmande menmen....
Här är receptet till hallongrottor:
125 Gram smör
3/4 deciliter socker
2 deciliter vetemjöl
1/2 deciliter potatismjöl
2 teskedar vaniljsocker
1/2 tesked bakbulver
och hallonsylt till "fyllning"
1.sätt ugnen på 200 grader
2. Rör smör och socker med en träslev till en jämn och pösig smet. Måtta upp både potatismjöl och vetemjöl i en egen bunke och rör ner vaniljsocker och bakpulver. Häll ner blandningen i smeten och arbeta ihop till en deg.
3. forma degen till en längd och skär den i ca 24 bitar och rulla sedan vajre bit till en jämn boll och lägg i formarna.
4. gör en grop i varje boll med fingret och lägg i en klick sylt och ställ sedan formarna på plåten.
5. sätt in plåten mitt i ugnen och grädda dom i 10-12minuter.
6. pudra med lite florsocker genom en tesil när dom kallnat.
2 teskedar kardemummafrön som du stöter i en mortel eller färdigmalen kardemumma men ta mindra kardemumma om du tar färdigmalen
1/2 tesked salt
13-14 deciliter vetemjöl
pensling:
1 uppvispad ägg
pärlsocker
1. smält smöret i en kastrull på svag värme. Häll i mjölken i det smälta smöret och värm tills det är fingervarmt.
2. smula ner jästen i bunken. häll i en skvätt fingervarm mjölkblandning och rör ut jästen i den. blanda i resten av mjölken,socker,salt och kardemumma och rör om.
3. häll i 12 deciliter mjöl och rör om ordentligt. häll sedan i lite mjöl i taget och arbeta degen ordentligt tills den är blank och fast. lägg på en bakduk och låt den jäsa i 30 minuter.
4. blanda ihop din fyllning under tiden degen jäser.
5. strö en näve mjöl över bakbordet, tippa ut degen och knåda lite lätt. Dela degen i två bitar med en kniv eller en degskrapa.
6. kavla ut en deghalva i taget till en stor avlångkaka som är ca en centimeter tjock. bre ut hälften av fyllningen jämnt delad över kakan. rulla ihop kakan från ena långsidan. dela rullen mitt itu och skär sedan i 8 bitar av varje halva. lägg bullarna glest med snittytan uppåt på en av plåtarna. täck över bullarna med en bakduk och fortsätt med den andra deghalvan låt bullarna sedan jäsa i 30 minuter till. sätt ugnen på 225 grader.
7. när bullarna jäst klart knäck ägget till penslingen och vispa ihop det ordentligt med till exempel en gaffel. pensla varje bulle så att den blir blank och strö över lite pärlsocker.
8. sätt in en plåt i taget i mitten av ugnen och grädda bullarna i ca 8 minuter. passa hela tiden så att inte bullarna bränns vid.
9. låt bullarna svalna under en bakduk.
Hallonfyllning:
200 gram mandelmassa
50 gram rumsvarmt smör
2 decilite hallon
riv mandelmassan fint och blanda ihop den med det rumsvarma smöret och hallonen till en jämn och go gegga!
bullarna
soppan ser inte så god ut men den är jätte god tycker jag jag gillar soppor:) fast jag har bara rödlök,köttfärs och makaroner i min taco soppa men man ska ha mycket mer igentligen..