Mandelkubbar
ca 20 st
7 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
2 tsk hjorthornssalt
1 krm bittermandelessens ( el. 5 - 6 bittermandlar )
125 gr smör
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
Pensling:
1 ägg
pärlsocker
- Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det försiktigt utan att smälta det.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Riv, mal eller stöt bittermandeln fint ex. i en mortel eller använd bittermandelolja.
- Blanda bittermandel med de övriga torra ingredienserna som vetemjöl, hjorthornssalt samt socker i en stor bunke.
- Blanda ner smöret till en smulig blandning med fingrarna, gaffel eller slev.
- Blanda i mjölk samt ägg och rör ihop till en deg.
- Rulla ut degen till en avlång längd ca 40 cm på mjölat bakbord. Skär ut 2 cm breda bitar.
- Lägg upp pärlsocker på ett fat.
- Förbered två plåtar med bakplåtspapper (eller smörj dem).
- Doppa degbitarna i pärlsockret och lägg med några cm mellanrum på plåten.
- Grädda mandelkubbarna i ca 15 minuter tills de fått fin färg.
- Ta ut och låt mandelkubbarna svalna något utan bakduk.
- Servera mandelkubbarna.
mina mandelkubbar
Kommentarer
Trackback